Friday, March 25, 2011

karipap gardenia


Resipi ni khas untuk isteri2 yang ado-ado cam aku ni. Yang setiap kali nak masak dok garok-garok kepala tak tau nak masak apa, walaupun dapat hubby yang very sporting and understanding.. ngeee...

Resipi simple ni sesuai giler kalu nak buat untuk sarapan.. kretif sikit..he3.


Barang yang diperlukan cuma roti gardenia (atau apa-apa roti yang korang suka..) dan inti karipap. Inti karipap ni ikut citarasa anda. Kalau suka daging sama kentang, buatlah daging sama kentang. Kalau suka sardin, buatlah sardin. Kalau suka ayam, buatlah inti ayam. Pandai-pandailah...terpulang pada selera anak-anak & hubby anda..kang buat ikut selera anda jek tanpa ambil kita serela diorang nanti diorang pandang jek x mo akan, sentap plak hati wanita anda.. hehehe

Mula-mula ambil sekeping roti dan gelek dengan rolling pin sampai nipis dan mampat yang sangat. Buang tepi-tepi keliling, tinggalkan putih roti sahaja. Sebelum tu bancuh sesudu tepung dengan sedikit air menjadi adunan yang pekat tapi jangan pekat sangat.untuk dijadikan gam..(**amarah keras, jangan pepandai guna gam sekolah anak korang kalau tak nak tgk pemakan karipap anda masuk spital ek)

Kemudian sapu bancuhan tepung tadi di tepi sekeliling roti. Gunanya seperti gam untuk melekatkan roti itu bila dicantumkan.

Cantumkan bentuk yang ada suka, samada 3 segi (penjuru ke penjuru) ataupun 4 segi sama.. ikut kreativiti koranglah...

Dan tekan tepinya dengan garpu untuk securekan lipatan

pastu panaskan kuali & anda boleh lah goreng hingga kekuningan.

satu cara lagi, sapukan mentega di kulit karipap itu , susun dalam loyang dan bakar dalam oven selama 15 minit dengan suhu 170c 

selamat mencuba ♥peace♥

♥CikPuteh@ReenDiane♥

No comments:

Post a Comment

conteng lah sket.... *wink* jangan lupa tinggalkan nama ek..