Friday, March 11, 2011

kuih Dangai

ni antara kuih fav aku..
tapi tak semua orang terror buat
(contohnya aku ler.. suka makan jek..hahaha)
tapi bila tgk Ayie selambe jek buat , malu seyh....
takkan org lelaki leh aku tak leh... huhuhu
oleh itu meh share Resipi dengan aku
selamat mencoba...

BAHAN-BAHANYA:-

1 peket tepung pulut
3 biji kelapa parut muda (putih)
4 sudu besar gula putih
Gula merah atau gula melaka secukup rasa.
Sedikit garam.

CARANYA:-

1 Gaulkan tepung, kelapa, gula dan garam

2. Bahagikan kepada 2 bahagian

Tekan bahagian 1 dalam loyang yang telah disapukan dengan butter/ minyak. Kemudian taburkan sedikit gula merah/ melaka.

3. Tuang bahagian 2 di atas gula tadi dan tekan sedikit supaya mampat. Bila potong nanti tak terlerai.

4. Bakar dalam oven 180°C hingga masak. Bahagian tepi kekuningan.

P/S- Kalau nak cantik gunakan loyang yang panjang.

** kalau ada cara yag lebih senang share lah.. he3

♥CikPuteh@ReenDiane♥

No comments:

Post a Comment

conteng lah sket.... *wink* jangan lupa tinggalkan nama ek..