penah tak korang makan triffle? urmm.. harini aku nak share resipi paling mudah, sedap dan menggoda...
encik Hubby pun suka.
::Bahan-bahan::
◘ Kek gulung vanilla (kat kedai kek KING’S tu sedap)
◘ Tepung kastard (Bird’s Custard)
◘ 1 tin susu cair Ideal
◘ Crystal Jelly (perasa ikut citarasa masing-masing)
◘ Cocktail campuran ( incik Habi aku suka letak nata de coco..sejuk dan sedap...)
◘ Gula
◘ whipping cream
◘ Air
::Cara-cara nak buat::
☼ Potong kek gulung kepada 12 bahagian.
☼ Susun kek gulung ke dalam bekas yang lutsinar (supaya nampak cantik bila dah siap nanti).
☼ Masukkan 1 tin susu cair Ideal ke dalam periuk.
☼ Masukkan 1 setengah tin air ke dalam periuk yang sama. Guna tin susu tadi untuk sukatan.
☼ Masukkan 7 sudu besar tepung kastard ke dalam campuran susu dan air tadi. Jangan membukit. Biarkan rata je dengan sudu. Kang terlebih, keras pulak jadinya.
☼ Masukkan 5 sudu besar gula. Serupa jugak. Sukatan gula tu jangan membukit. Rata je dengan sudu. Kalau manis sangat tak sedap. Sebab kek gulung tu dah manis.
☼ Kacau campuran tadi sampai larut.
☼ Letakkan campuran tadi atas api yang kuat. Kacau selama 10 minit
☼ Kecilkan api dan kacau lagi selama 45 minit. Diulangi, 45 minit. Pendek kata, siap bawak kerusi duduk tepi dapur sambil dengar walkman
☼ Matikan api dan tuang atas kek yang dah disusun tadi. Biar kek tenggelam.
☼ Biarkan sejuk selama 10 minit.
☼ Taburkan cocktail buah-buahan atas trifle yang separuh siap tadi.
☼ Larutkan jelly ke dalam 400ml air panas. Tak payah masak atas dapur.
☼ Tuangkan atas campuran kek, kastard dan cocktail tadi.
☼ Tuang whipping cream dan susunlah buah pilihan anda.masukkan dalam peti ais.sedap bila dimakan sejuk:-)
NYUMMMMMM........SUKA SANGAT-SANGAT....SELAMAT MENCUBA.... ♥♥
pun best jugak..boleh terai...
ReplyDeletemel, terai lah nanti dah jadi post kat blog mlor ek..akk nk tgk hasil...heheheh
ReplyDelete